Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen verbetert opbrengst

Ieder jaar gaat door atmosferische vervuiling de opbrengst van zonnepanelen omlaag. Daarnaast zijn er andere factoren die ook vervuiling veroorzaken. Smart Clean ECO is gespecialiseerd in het reinigen van zonnepanelen in zonneparken en zakelijke markt. We hebben voor iedere PV installatie een passende oplossing, zodat uw installatie  in vergelijking met verontreinigde panelen een aanzienlijke verbetering van de opbrengst laat zien.


zonnepanelen-reinigen-met-robot

Met onze robots werken we snel en effectief vanaf de grond of vanuit een hoogwerker. In situaties waarvoor het noodzakelijk is het dak te betreden werken we volgens de wettelijke bepalingen m.b.t. het werken op platte- en schuine daken. We helpen u in dat geval met een aanvulling op uw bestaande RI&E zodat u aan de wettelijke bepalingen t.a.v. het onderhoud aan uw zonnepanelen voldoet. 

Rendement

Met onze reinigingsrobots reinigen we panelen tegen een zeer gunstige prijs. De reinigingskosten worden ruim gecompenseerd door de verhoging van de opbrengst. Per saldo is de investering in het periodiek reinigen van de panelen daarom een winstgevende zaak. We helpen u graag verder met het bepalen van de optimale frequentie.

robot-3

Door een schoonmaakbeurt van de panelen kan afhankelijk van de aanwezige vervuiling de opbrengst tot wel 10% verbeteren en zelfs meer; de atmosferische vervuiling alleen al zorgt voor 3-5% vermindering van de opbrengst per jaar. Hoe sterker de vervuiling hoe meer de reiniging u oplevert. We helpen u graag op weg met het antwoord op de vraag welke frequentie van reiniging het meest rendabel is. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

PV Parken

Het reinigen van PV installaties is een vak apart. Elk project is anders en stelt dan ook andere eisen aan de aanpak. Omdat de PV installaties steeds groter worden hebben we onze werkwijze hierop aangepast en zetten hiervoor onder andere onze gecertificeerde reinigingsrobots in. 

robot-PV-park

Robot

De robot die we gebruiken heeft een eigen gewicht van ca. 75 kg verdeeld over twee rupsbanden van ca. 80 cm lengte. Er is geen puntbelasting van toepassing. Zonnepanelen zijn i.v.m. een sneeuwlast en windvlagen berekend op een gelijkmatig verdeeld gewicht van 550 kg per paneel. Onze robot blijft ver onder deze limiet.

close-up-robot

Borstels

De borstels oefenen een lichte druk uit en zijn zodanig zacht uitgevoerd dat er geen krassen ontstaan. Voor verschillende soorten vervuiling zetten we verschillende soorten borstels in.

borstel-robot

Rupsbanden

De rupsbanden bestaan uit rubber en worden voorafgegaan door een borstel aan de voor- en achterkant. Een rupsband heeft als kenmerk vrijwel stil te staan op de ondergrond en ‘bewegen’ zich hierdoor vrijwel stilstaand op het oppervlak.

rupsband-robot

Osmose water

Bij de reiniging van de zonnepanelen gebruiken we RO [Reverse Osmose] Osmose water [TDS < 0,07]. Osmose water is ontdaan van kalk en mineralen welke normaliter in leidingwater aanwezig zijn. RO water heeft een hoog oplossend vermogen waardoor mede de vervuiling gemakkelijker wordt afgevoerd en er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn. Het resultaat is een residu vrij oppervlak waarop minder makkelijk atmosferische vervuiling hecht.

robot-4

RO Osmose water heeft een pH-waarde die ligt tussen ph-6 en pH-7. (pH-waarde 7=neutraal). De zuurgraad van RO Osmose water is dus ongeveer gelijk aan de gemiddelde zuurgraad van regenwater [pH=6-7]. In  theorie zou er corrosie van de aluminium delen van de PV installatie kunnen ontstaan. Echter heeft de oxide door de anodische reactie ontstaan door regenwater al een gesloten en hechtende laag gevormd en is de chemische reactie [corrosie] daardoor gestopt. Het RO water wordt in eigen beheer aangemaakt en we controleren de zuurgraad en TDS zodat uw PV installatie hierdoor nooit schade kan oplopen. Meten is weten geldt ook hier.

 

Waterdruk

Er is geen sprake van reiniging onder hoge druk, het water wordt onder een beperkte druk op de borstels gespoten en stroomt onder lage druk op de panelen.

Temperatuurverschil

Indien op zonnige dagen het temperatuurverschil tussen de panelen en het water te groot is wordt het water voorverwarmd zodat het temperatuurverschil binnen de gestelde norm blijft.

robot-1
 

Wacht niet te lang en vraag vandaag nog een offerte bij ons aan!

Offerte aanvraag

Naam: *
Bedrijfsnaam: *
Adres zonnepanelen: *
E-mailadres: *
Uw telefoonnr: *
Antwoorden: *
Kunt u ons vooraf informeren over:
Op hoeveel daken zijn de panelen geplaatst? Is de locatie goed bereikbaar voor een bus met aanhanger?* Verplichte velden
SmartClean
Markweg 13G
6883 JL Velp
App ons
Heeft u een snelle vraag? 0652330526
Copyright SmartClean 2019 - 2020  |  Disclaimer  |  Algemene Voorwaarden  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design
x